Cambium is a unique residential development located in Southfields, Wimbledon, comprising 55 three and four storey mews-style townhouses and a single block of 55 apartments constructed for customer Lendlease. There is a selection of 1, 2 and 3-bedroom apartments and 3, 4 and 5-bedroom houses in a tranquil ‘urban village’ location surrounded by protected parkland.

The homes at Cambium boast thoughtfully designed layouts, spacious living areas and high specification kitchens. New landscaped open communal areas and a children’s play area was created at the centre of the site, accompanied by a 200-year old oak tree, believed to have been planted by renowned landscape architect, Capability Brown. Construction works also included 22 parking spaces in the basement of the apartment block, with additional parking in numerous garages and driveways. Cycle spaces were also provided, together with a new pedestrian route. McLaren successfully delivered seven residential blocks in eight sectional completion dates over 32 months.

Designed to Code for Sustainable Homes Level 4, the development met with the Lifetime Homes standards (with 10% wheelchair accessible), and the Mayor’s London Housing Design Guide. Each property’s heating system is driven by an external air source heat pump in lieu of traditional gas fire boilers, which are environmentally friendly and fuel efficient.

With regard to thermal modelling, the air permeability was set at 3.0, which was achieved on all buildings. Ventilation utilises special ducts and lightweight timber, both elements that meant each property achieved the required energy performance standards. Lightweight timber ‘posi joists’ were used when building the townhouses. These are constructed from FSE timber, which are more cost effective and sustainable solutions.

The apartment block incorporates biodiversity via a green roof, using enhanced species of sedum. Rainwater harvesting is also present across the development which includes individual water butts for each house, as well as composting bins.

The project team was involved with numerous community engagement activities over the duration of the project. The site assisted with local employment, apprentices, repair works at surrounding properties, school visits and road safety campaigns for school children.

The site was awarded with a Considerate Constructors Scheme Silver Award at the National Site Awards 2019.